Olvashattátok, hogy újévkor leírtam 5 dolgot, amit ebben az évben szeretnék elkészíteni. Ebből az egyik a pogácsa volt. Most ki is pipálhatom. :)
A recept nagymamámtól van. Az ő pogácsája valami fenséges. Jobbat még sohasem ettem. Olyan finom puha! Persze nem tudta pontosan megadni a receptet, mert ő már" érzésre"csinálja, de mivel egyszer amikor nála voltam megmutatta, hogyan kell. Büszkén mondhatom, hogy nekem is nagyon jól sikerült. Miután megsütöttem, még csinálhattam egy fél adagot (azért csak ennyit, mert ennyi élesztő volt). Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Nálunk gyakori vendég lesz.:)
A recept nagymamámtól van. Az ő pogácsája valami fenséges. Jobbat még sohasem ettem. Olyan finom puha! Persze nem tudta pontosan megadni a receptet, mert ő már" érzésre"csinálja, de mivel egyszer amikor nála voltam megmutatta, hogyan kell. Büszkén mondhatom, hogy nekem is nagyon jól sikerült. Miután megsütöttem, még csinálhattam egy fél adagot (azért csak ennyit, mert ennyi élesztő volt). Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Nálunk gyakori vendég lesz.:)
Hozzávalók:
- 1.5 dl tej
- 25 dkg margarin
- 60 dkg liszt
- 1 ek só
- 1 tojássárgája
- 1 doboz tejföl
- 5 dkg élesztő
Tetejére:
- reszelt sajt
- 1 tojásfehérje
Elkészítés:
Ennek a pogácsának az a titka, hogy nagyon lágy tésztát gyúrunk. Nem szabad túl lisztezni: az a jó ha még egy kicsikét ragad. Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A lisztet keverjük el a sóval. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, a felfutottat élesztőt, és a felolvasztott és kihűtött margarint.
Gyúrjuk össze és hagyjuk kelni egy fél órát.
Ezután nyújtsuk ki kb 2 ujjnyi vastagra.
Kenjük meg a tojásfehérjével és szórjuk meg sajttal.
Szaggassunk köröket belőle és egy picit formázzuk meg a kezünkkel.
180 fokon 15-20 perc alatt süssük meg.
Gyúrjuk össze és hagyjuk kelni egy fél órát.
Ezután nyújtsuk ki kb 2 ujjnyi vastagra.
Kenjük meg a tojásfehérjével és szórjuk meg sajttal.
Szaggassunk köröket belőle és egy picit formázzuk meg a kezünkkel.
180 fokon 15-20 perc alatt süssük meg.