2013. március 31., vasárnap
2013. március 29., péntek
Csíkos kalács - éjszakai kelesztéssel
A mai reggelink. Mivel Nagypéntek van, és nem lehet enni húst, ezért készült kalács. Nem szerettem volna hajnalban felkelni, azért, hogy legyen kalács, viszont azt szerettem volna, hogy friss legyen, ezért éjszakai kelesztéssel készítettem. Nagyon finom puha lett. Csak fél adagot készítettem, mert négyünkre egy fél kilós kalács bőven elég. Rögtön el is fogyott. :)
A receptet Illéskrisznél találtam.
Hozzávalók: (1 db fél kilós kalácshoz)
Kakaós réteghez:
Megkenéshez:
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a vajat, a tojást, és a cukrot összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd két felé szedjük. Az egyikbe beledolgozzuk a vízzel elkevert kakaót. (lehet, hogy még egy kis lisztet is kell, majd hozzáadni) A két tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap kinyújtjuk őket, majd a képen látható módon feltekerjük. Lekenjük a tojássárgájával, majd hagyjuk fél óráig kelni. Ezután ismét lekenjük, és 170 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül 35 perc alatt sül meg.
Ha nem szeretnénk éjszakai kelesztéssel készíteni, akkor a két tésztát duplájára kelesztjük, azután formázzuk, majd a leírtak alapján járunk el.
A receptet Illéskrisznél találtam.
Hozzávalók: (1 db fél kilós kalácshoz)
- 1,5 dl tej
- 1/4 élesztő
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 15 g vaj
Kakaós réteghez:
- 1 ek. kakaó
- 2 ek. víz
Megkenéshez:
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a vajat, a tojást, és a cukrot összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd két felé szedjük. Az egyikbe beledolgozzuk a vízzel elkevert kakaót. (lehet, hogy még egy kis lisztet is kell, majd hozzáadni) A két tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap kinyújtjuk őket, majd a képen látható módon feltekerjük. Lekenjük a tojássárgájával, majd hagyjuk fél óráig kelni. Ezután ismét lekenjük, és 170 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül 35 perc alatt sül meg.
Ha nem szeretnénk éjszakai kelesztéssel készíteni, akkor a két tésztát duplájára kelesztjük, azután formázzuk, majd a leírtak alapján járunk el.
2013. március 27., szerda
Virslis pizzavirág
Volt otthon egy csomag koktél virsli. Gondoltam készítek virslis kiflit, de ekkor az egyik kedves ismerősünktől adott egy ötletet. A pizza szélébe tegyünk virslit és készítsünk belőle virágot. Nagyon mutatós, és egyszerű. Alapja a megszokott pizza tészta.
A tésztához:
A liszt közepébe lyukat képzünk. Beleöntünk kb. 1 dl langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
Miután az élesztő kicsit felfutott, hozzáadjuk a maradék vizet, az olajat és a sót.
Körkörös mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát hagyjuk duplára kelni (kb 35-45 perc).
Ezután kinyújtjuk kör alakúra és a szélét körbe tesszük a virslivel. A tésztát ráhajtjuk a virslire. A pizza szélét bevagdossuk a képen látható módon majd megcsavarjuk.
Rátesszük a feltéteket és 230 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl víz
- 1 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 1/5-od élesztő
- Paradicsomszósz (én dolmiot használok)
- Bármi ami van otthon :)
- kb. 250 g koktél virsli
A liszt közepébe lyukat képzünk. Beleöntünk kb. 1 dl langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
Miután az élesztő kicsit felfutott, hozzáadjuk a maradék vizet, az olajat és a sót.
Körkörös mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát hagyjuk duplára kelni (kb 35-45 perc).
Ezután kinyújtjuk kör alakúra és a szélét körbe tesszük a virslivel. A tésztát ráhajtjuk a virslire. A pizza szélét bevagdossuk a képen látható módon majd megcsavarjuk.
Rátesszük a feltéteket és 230 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
2013. március 26., kedd
Húsvéti ajánló
Kevesebb, mint egy hét múlva húsvét. Gondolom már sokan megkezdtétek a húsvéti készülődést, vagy legalább a tervezést. Most jöjjön pár recept, ha valakinek esetleg még nincs ötlete mit készít húsvétra.
A svédek húsvéti süteménye. Édes zsemle, közte mandulás krém és tejszínhab.
A klasszikus fonott kalács. Kiváló húsvéti reggeli.
Kiváló kínálnivaló a locsoloknak.
A húsvéti tojás, és sonka mellé.
Húsvétkor a répatorta sem maradhat el. Ebben a formában biztos nagyon nagy sikert arat.
2013. március 22., péntek
Nyuszi kenyér
Egyre jobban várom a húsvétot. Pihenés, haza utazás, és még sorolhatnám miért. Már hetek óta elkezdtem nyuszis dolgokat sütni,és egyre több húsvéti recept került fel a blogra, mert már a gondolat, hogy mindjárt húsvét, felvidít. Most a megszokott kenyér készült el nyúl formában. :)
Az egyik lesz a hasa. A második harmadot megint ketté osztjuk. Az egyik félből lesz a feje és az pofija.
A másik félből készítsük el a fülét. A harmadik harmadot osszuk megint három felé. Ebből kettő lesz a lába, a másik pedig a két keze. Szemnek mazsolát használjuk. A füleket pedig éles késsel vágjuk egy kicsit be. Hagyjuk megint kelni egy fél órát.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1.35 dl víz
- 10-12 dkg öregtészta
- 5 g élesztő
- 1 teáskanál só
- (1 csipet aszkorbinsav)
Az egyik lesz a hasa. A második harmadot megint ketté osztjuk. Az egyik félből lesz a feje és az pofija.
A másik félből készítsük el a fülét. A harmadik harmadot osszuk megint három felé. Ebből kettő lesz a lába, a másik pedig a két keze. Szemnek mazsolát használjuk. A füleket pedig éles késsel vágjuk egy kicsit be. Hagyjuk megint kelni egy fél órát.
így olyan gyönyörű, kár hogy sütés közben kicsit veszít a formájából. |
2013. március 20., szerda
Karamell fagyi
Az első fagyi, amit kipróbáltam a fagyigépben. A receptet a nostaly-n találtam, ami kifejezetten tetszett benne, hogy nem kell bele tojássárgája. Már fagyasztás előtt is nagyon finom volt a krém, hát még utána.
Bár a képen nincs teljesen megfagyva a fagyi, mert a húgom már nem bírt tovább várni. :)
Hozzávalók:
A cukrot megkaramellizáljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a tejet. Hagyjuk kihűlni. A habtejszínt habbá verjük, és hozzáforgatjuk a karamellhez. Hagyjuk jól kihűlni, majd fagyasszuk meg a fagyigépben. Ha nincs fagyigépünk, akkor tegyük a fagyasztóba és fél óránként alaposan keverjük át, amíg meg nem fagy.
Bár a képen nincs teljesen megfagyva a fagyi, mert a húgom már nem bírt tovább várni. :)
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
A cukrot megkaramellizáljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a tejet. Hagyjuk kihűlni. A habtejszínt habbá verjük, és hozzáforgatjuk a karamellhez. Hagyjuk jól kihűlni, majd fagyasszuk meg a fagyigépben. Ha nincs fagyigépünk, akkor tegyük a fagyasztóba és fél óránként alaposan keverjük át, amíg meg nem fagy.
2013. március 18., hétfő
Fagyigép
Pénteken megjött a megrendelt fagyigépem, így hát egész hétvégén fagyit ettünk. Hamarosan a receptek is jönnek.
Nektek van fagyigépetek? Én még tanulom a sajátomat kezelni. Az egyik fagyimat például tehettem a fagyasztóba, mert nem fagyasztotta meg. Először azt hittem a géppel van a hiba, de kiderült, hogy csak nem fagyasztottam le eléggé a tartájt. A következő fagyi már györnyörűen megfagyott. :)
Hát nem szép? Nekem kék színű van. :) |
2013. március 17., vasárnap
Kanelbullar -svéd fahéjas csiga
Ez a recept is svéd, mint a semla és a kladdkaka. A másik nagy kedvencem. Magyarul fahéjas csiga kardamommal. A kardamom teszi igazán különlegessé. A receptet itt találtam.
Hozzávalók:
Tésztához: (kb.25 darabhoz)
Elkészítés:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat felolvasztjuk. A lisztet, cukrot, kardamomot összekeverjük, majd összegyúrjuk az élesztős tejjel, és a vajjal. Fél óráig kelni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra.
A puha vajat, cukrot, fahéjjat alaposan kikeverjük és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kikent tepsire tesszük és addig hagyjuk még kelni amíg a sütő be nem melegszik. Ha a sütő bemelegedett 200 fokra a csigákat megkenjük a tojással, majd rászúrjuk a cukrot. 8-10 perc kell a csigáknak, ezután hagyjuk őket egy kicsit pihenni.
Éjszakai kelesztéssel is el lehet készíteni. Ez esetben a tésztát gyúrjuk be, és még formázatlanul tegyük be a hűtőbe. Reggel formázzuk, majd süssük meg.
Hozzávalók:
Tésztához: (kb.25 darabhoz)
- 25 g élesztő
- 2,5 dl tej
- 75 g vaj
- 50 g cukor
- 1 teáskanál kardamom
- 7 dl (kb. 40 dkg) liszt
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 tojás
- jégcukor
Elkészítés:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat felolvasztjuk. A lisztet, cukrot, kardamomot összekeverjük, majd összegyúrjuk az élesztős tejjel, és a vajjal. Fél óráig kelni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra.
A puha vajat, cukrot, fahéjjat alaposan kikeverjük és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kikent tepsire tesszük és addig hagyjuk még kelni amíg a sütő be nem melegszik. Ha a sütő bemelegedett 200 fokra a csigákat megkenjük a tojással, majd rászúrjuk a cukrot. 8-10 perc kell a csigáknak, ezután hagyjuk őket egy kicsit pihenni.
a képen a felét almával készítettem. Annak a receptje is jön hamarosan. |
Éjszakai kelesztéssel is el lehet készíteni. Ez esetben a tésztát gyúrjuk be, és még formázatlanul tegyük be a hűtőbe. Reggel formázzuk, majd süssük meg.
2013. március 14., csütörtök
2013. március 13., szerda
Húsvéti doboz + sablon
Doboz sablonok után keresgéltem a neten, és akkor találtam ezt a szuper doboz sablont, ami a rajta levő nyuszinak köszönhetően kiváló húsvéti kis dobozka. Kis is nyomtattam és el is készítettem. Bonbonos doboznak talán egy kicsit kicsi (max. 1-2 darab fér el benne), de különben nagyon egyszerű és aranyos kis dobozka. Ha valaki nagyon dobozt szeretne, az nyomtassa A3 lapra.
2013. március 12., kedd
Nyuszi pogácsa
A nyuszis torta utám, most jön a nyuszis pogácsa. A neten láttam hasonlót, de az inkább sós keksz volt mint pogácsa. A bevált pogácsa recept az alapja. Nagyon aranyos lett, és persze finom. :)
A szemeket egész borssal készítettem, de evés előtt érdemes leszedni...
Kiváló húsvéti finomság!
Hozzávalók:
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojássárgája
25 dkg vaj
1 kis doboz tejföl
1 ek. só
Kenéshez:
1 tojásfehérje
Szórás:
sajt
egész bors
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjúk. 30 percig pihentetjük majd kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk, 2 db körből lesz egy nyuszi. Minden második kört egy éles késsel félbe vágunk, ezután kicsit megformázzuk őket, hogy még jobban hasonlítsanak egy nyuszifülre. A pogácsákhoz hozzányomkodjuk a füleket, majd megfordítjuk, hogy ne látszon az illesztés. Tojásfehérjével lekenjük, majd megszórjuk sajttal és feketeborssal szemeket teszünk a nyuszikra. 190 fokon légkeverésen, vagy 200 fokon alul-felül sütésen megsütjük (kb. 12-15 perc)
A szemeket egész borssal készítettem, de evés előtt érdemes leszedni...
Kiváló húsvéti finomság!
Hozzávalók:
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojássárgája
25 dkg vaj
1 kis doboz tejföl
1 ek. só
Kenéshez:
1 tojásfehérje
Szórás:
sajt
egész bors
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjúk. 30 percig pihentetjük majd kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk, 2 db körből lesz egy nyuszi. Minden második kört egy éles késsel félbe vágunk, ezután kicsit megformázzuk őket, hogy még jobban hasonlítsanak egy nyuszifülre. A pogácsákhoz hozzányomkodjuk a füleket, majd megfordítjuk, hogy ne látszon az illesztés. Tojásfehérjével lekenjük, majd megszórjuk sajttal és feketeborssal szemeket teszünk a nyuszikra. 190 fokon légkeverésen, vagy 200 fokon alul-felül sütésen megsütjük (kb. 12-15 perc)
2013. március 9., szombat
Húsvéti fonott kalács
Hamarosan itt a húsvét. Én már nagyon várom, mert végre haza látogatunk. :) Már február végétől sok-sok húsvéti recept készült, mert ez még jobban meghozza a tavaszi hangulatot. A nyuszi torta, és a semla recept után most itt egy igazi húsvéti klasszikus a húsvéti kalács. A recept és a formázás Farkas Vilmos oldaláról van.
Hozzávalók:
1,6 dl langyos tej
20 g élesztő
35 g vaj
2 tojás sárgája
csipet só
40 g porcukor
340 g liszt
A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Hozzáadjuk a cukrot, majd hozzágyúrjuk a lisztet és a vajat. Hagyjuk húsz percig pihenni, majd gyúrjuk át, és megint pihentessük 20 percig.
Ezután a tésztát osszuk 6 felé és sodorjuk meg őket, úgy hogy egyforma hosszúak legyenek. Fonjuk össze a szálakat (videó), majd kenjük meg tojással és pihentessük még 20 percig. Ezután kenjük le újra, és hagyjuk pihenni 15 percig. 180 fokos sütőben 22-23 fokos sütőben süssük meg.
Hozzávalók:
1,6 dl langyos tej
20 g élesztő
35 g vaj
2 tojás sárgája
csipet só
40 g porcukor
340 g liszt
A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Hozzáadjuk a cukrot, majd hozzágyúrjuk a lisztet és a vajat. Hagyjuk húsz percig pihenni, majd gyúrjuk át, és megint pihentessük 20 percig.
Ezután a tésztát osszuk 6 felé és sodorjuk meg őket, úgy hogy egyforma hosszúak legyenek. Fonjuk össze a szálakat (videó), majd kenjük meg tojással és pihentessük még 20 percig. Ezután kenjük le újra, és hagyjuk pihenni 15 percig. 180 fokos sütőben 22-23 fokos sütőben süssük meg.
2013. március 6., szerda
Kladdkaka - svéd csokitorta
A svédek nagyon csokis sütije. Igazából csoki nincs is benne csak kakaó. Nagyon finom, ragacsos és tömény. A svéd sütik közül az egyik kedvencem. Mivel nem kell bele sütőpor a torta laposka lesz, de pont így a jó.
Mi eperrel, vaníliafagyival és tejszínhabbal ettük. Arra kell figyelni, hogy ne süssük túl, mert akkor nem lesz ragacsos a közepe.
Hozzávalók:
A vajat felolvasszuk. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kakaót. Végül felváltva hozzáadjuk a vajat, és a lisztet. Kivajazott-kilisztezett 20 cm-es kapcsos tortaformába tesszük, és 175 fokon kb. 20 percig sütjük.
Mi eperrel, vaníliafagyival és tejszínhabbal ettük. Arra kell figyelni, hogy ne süssük túl, mert akkor nem lesz ragacsos a közepe.
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 200 g cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 3 evőkanál kakaó
- 100 g liszt
A vajat felolvasszuk. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kakaót. Végül felváltva hozzáadjuk a vajat, és a lisztet. Kivajazott-kilisztezett 20 cm-es kapcsos tortaformába tesszük, és 175 fokon kb. 20 percig sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)