Egy igazi klasszikus... Kiváló desszert, vagy második egy tartalmasabb leves után. Kelttésztából készül, de nem is annyira bonyorult. A receptért köszönet az
apróséf.hu-nak.
Hozzávalók:
- 25 g porcukor
- 250 g liszt
- 25 g vaj
- 20 g élesztő
- 1 egg
- 120 ml milk
Vanília mártás:
- 750 ml tej
- 1 vaníliarúd
- 6 tojássárgája
- 50 g cukor
- 40 g liszt
Szóráshoz:
- 100 g darált dió
- 90 g cukor
- 100 g vaj
Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. Összegyúrjuk alaposan az összes hozzávalót, és fél óráig állni hagyjuk.
2. A szoráshoz a cukrot, és darált diót összekeverjük.
3. A tésztát kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.
4. Vajjazunk-lisztezünk ki egy kör alakú formát. (kb. 26 cm átmérőjű)
5. A galuskákat a formába tesszük, és rétegenként vajjal meglocsoljuk, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. Ha megtelt a forma a tetejét is meglocsoljuk vajjak, és megszórjuk cukros-dióval.
6. Fél óráig kellni hagyjuk, majd 30-35 perc alatt 170 C°-on.
7. Míg sül, elkészítjük a vanília sodót. A tojást, a cukorral, és liszttel összekeverjük. Felmelegítjük a tejet, a vaníliarúddal, és hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Az egészet felmelegítjük, amíg be nem sűrűsödik.