A mai reggelink. Mivel Nagypéntek van, és nem lehet enni húst, ezért készült kalács. Nem szerettem volna hajnalban felkelni, azért, hogy legyen kalács, viszont azt szerettem volna, hogy friss legyen, ezért éjszakai kelesztéssel készítettem. Nagyon finom puha lett. Csak fél adagot készítettem, mert négyünkre egy fél kilós kalács bőven elég. Rögtön el is fogyott. :)
A receptet Illéskrisznél találtam.
Hozzávalók: (1 db fél kilós kalácshoz)
Kakaós réteghez:
Megkenéshez:
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a vajat, a tojást, és a cukrot összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd két felé szedjük. Az egyikbe beledolgozzuk a vízzel elkevert kakaót. (lehet, hogy még egy kis lisztet is kell, majd hozzáadni) A két tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap kinyújtjuk őket, majd a képen látható módon feltekerjük. Lekenjük a tojássárgájával, majd hagyjuk fél óráig kelni. Ezután ismét lekenjük, és 170 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül 35 perc alatt sül meg.
Ha nem szeretnénk éjszakai kelesztéssel készíteni, akkor a két tésztát duplájára kelesztjük, azután formázzuk, majd a leírtak alapján járunk el.
A receptet Illéskrisznél találtam.
Hozzávalók: (1 db fél kilós kalácshoz)
- 1,5 dl tej
- 1/4 élesztő
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 15 g vaj
Kakaós réteghez:
- 1 ek. kakaó
- 2 ek. víz
Megkenéshez:
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a vajat, a tojást, és a cukrot összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd két felé szedjük. Az egyikbe beledolgozzuk a vízzel elkevert kakaót. (lehet, hogy még egy kis lisztet is kell, majd hozzáadni) A két tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap kinyújtjuk őket, majd a képen látható módon feltekerjük. Lekenjük a tojássárgájával, majd hagyjuk fél óráig kelni. Ezután ismét lekenjük, és 170 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül 35 perc alatt sül meg.
Ha nem szeretnénk éjszakai kelesztéssel készíteni, akkor a két tésztát duplájára kelesztjük, azután formázzuk, majd a leírtak alapján járunk el.
Nagyon szép! Valamikor kipróbálom én is:-)
VálaszTörlésNagyon szépséges kalácsot sütöttél, én is kedvet kaptam hozzá. Igaz az ünnepekre már nem, de a jövő héten megsütöm.:)
VálaszTörlésSok sikert hozzá:)
VálaszTörlés