A gundel palacsinta nem egy könnyű, fogyokúrás desszert. Nagyon kiadós, szerintem fejenként egy palacsinta bőven elég, ezért is készült ilyen kis adag, de ha valakinek több palacsintára van szüksége, akkor nyugodtan duplázza/triplázza meg az adagot.
A sima palacsintánál jóval bonyorultabb az elkészítése, ezért nálunk sem készül minden nap, de egy-egy különleges alkalomra kiváló desszert.
Kalla Kálmán receptje alapján
Hozzávalók: (4 db)
10 dkg liszt
1 dl tej
1 tojás
1 evőkanál olaj
kb. 1.5 dl szódavíz
egy csipet só
1 csomag vanlíliás cukor
Töltelék:
60 g darált dió
60 g dió apróra vágva
1 dl habtejszín
2 evőkanál rum
50 g cukor
1 teáskanál fahéj
Öntet:
50 g étcsokoládé
2 tojássárgája
1/2 bögre tej
2 ek. cukor
1 teáskanál kakaópor
1 ek. rum
Elkészítés:
A sima palacsintánál jóval bonyorultabb az elkészítése, ezért nálunk sem készül minden nap, de egy-egy különleges alkalomra kiváló desszert.
Kalla Kálmán receptje alapján
Hozzávalók: (4 db)
10 dkg liszt
1 dl tej
1 tojás
1 evőkanál olaj
kb. 1.5 dl szódavíz
egy csipet só
1 csomag vanlíliás cukor
Töltelék:
60 g darált dió
60 g dió apróra vágva
1 dl habtejszín
2 evőkanál rum
50 g cukor
1 teáskanál fahéj
Öntet:
50 g étcsokoládé
2 tojássárgája
1/2 bögre tej
2 ek. cukor
1 teáskanál kakaópor
1 ek. rum
Elkészítés:
- A palacsintához a tojást, tejet, lisztet, olajat, sót és cukrot összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy viszonylag híg masszát kapjunk. Kisütjük. (az első alá még kell olaj, de utána nem szükséges.)
- A habtejszínt a cukorral, rummal, fahéjjal felforraljuk, és hozzáadjuk a darált, valamint az apróra vágott diót.
- A tölteléket négy palacsintán elosztjuk. A palacsinákat félbe, majd megint félbe hajtjuk.
- A csokoládét vízgőz fölött a tejjel felolvasszuk, Vegyük le a gőzről, és addjuk hozzá a tojássárgáját, majd a többi hozzávalót is. Tegyük vissza, és melegítsük fel a szószt, azonban már nem szabad felforralni!
- Egy serpenyőben kevés vajat olasztunk, és átmelegítjük a palacsinákat. (Viszonylag sok idő, hogy a töltelék is jól átmelegedjen.)
- Csokoládészósszal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)