Mostanában rákaptam a
piteüstére. Egyszerűen megunhatatlan, annyi féle képen lehet variálni. Szeptember
végén voltak itt a mamámék. Nekik akartam valami áfonyásat sütni, mert még
sosem ettek áfonyát. Mivel nem akartam olyan nagy adagot csinálni ezért a 20
centis tortaformámban csináltam meg a
pitét.Na, ezt nem ajánlom senkinek. Sohase süssetek pitét kapcsos formába
legalábbis ilyen lédúsat, mert kifolyik és sikálhatjátok le a sütőt, ahogy én
tettem… De piteformában teljesen jól
elkészíthető. Ezzel most nem akartam senkit elriasztani, mert egyébként nagyon
finom lett. A húgom három szelettel is megevett belőle, és az óta is gyakran kérdezi,
mikor csinálok ilyet megint. A pitetésztát innen, a tölteléket pedig innen vettem. Hallotam már texasi , finn áfonyát pitéről... Valószínűleg ez a magyar :)
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
töltelék:
- 25 dkg áfonya
- 2 dl tejföl
- 1 dl cukor
- 1 tojás
Elkészítés
A lisztet a cukorral összekeverjük és a tojással
és margarinnal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük,
majd két folpack között kinyújtjuk. A formába igazítjuk és a felesleget levágjuk.
(Ahogy már a sütőtökpiténél említettem én ezt a maradék kis tésztát le szoktam
fagyasztani. Pár alkalom után kijön egy pitére való tészta. Sütőpapírt vagy
alufóliát helyezünk rá és babot vagy rizst teszünk rá. Ez lesz a nehezékünk.
180 fokon 10 percig
elősütjük, majd leszedjük a nehezéket és még 5 percig sütjük, hogy színt
kapjon. A tejfölt a cukorral és a tojással keverjük ki. A megsült pitére tegyük
rá az áfonyát, majd öntsük le a tejfölös keverékkel. Még 15 percig sütjük, amíg
meg nem szilárdul a töltelék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)