Nagyon szeretem a
sütőtököt. Ezelőtt még süteményben sohasem kóstoltam, de mindig is ki akartam
próbálni. Halloween előtt pár héttel el is készítettem ezt a csodás pitét. Sok oldalt néztem
át, míg végül kialakult a saját elképzelésem. Egy egyszerű linzer tésztát
használtam a pite aljának. A töltelékbe pedig kardamomot is tettem, mert
egyszerűen odavagyok a kardamomos dolgokért. A végeredmény magáért beszél.
Nagyon, nagyon finom. A kardamom és a sütőtök nagyon nyerő párosítás.
A tésztához:
- 225 g liszt
- 150 g vaj (vagy margarin)
- egy csomag vaníliás cukor
- 20 g porcukor
- 3 ek. víz
Töltelék:
- 600 g sütőtök
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl tejszín
- 3 tojás
- 1 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy ½ tk fahéj ½ tk szegfűszeg)
- ½ tk kardamom
Először is a tököt megsütjük. A tésztához a
liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot majd a margarinnal és egy
pici vízzel összegyúrjuk. (Nekem 3 evőkanál víz kellett, de ez lehet egy
kicsivel több és kevesebb is. ) Majd Folpackba csomagoljuk és negyed órára a
hűtőbe tesszük. Ezután két Folpack között kinyújtjuk (így sokkal egyszerűbb:
nem ragad le a tészta és könnyen át tudjuk majd áttenni a formába) Egy kb. 28
cm piteformába tesszük. (A tészta kicsit több lett így a felesleget levágtam és
betettem a fagyasztóba. Ezekből a ledagasztott tésztákból, ha összegyűlik egy
adag, akkor új pitét szoktam sütni. 4-5 alkalom után szokott összejönni egy
ekkora pitére való tészta, de kisebb forma esetén már 2-3 pitesütés után) A
tésztára egy sütőpapírt vagy alufóliát teszünk és babbal vagy rizzsel 15 percig
elősütjük, 180 fokon. (a babot vagy rizst a sütőpapírra helyezzük nehezéknek)
Ezután leszedjük a nehezéket és még kb. 5 percig sütjük, hogy egy kis színt
kapjon. Miközben sült a pite elkezdhetjük a tölteléket. A sütőtököt keverjük össze a tejszínnel a
tojással és ízesítsük a fűszerekkel és a cukorral. A fűszereket nyugodtan
variálhatjuk ízlésünk szerint. Nekem nem volt otthon szegfűszegem, de
mézeskalács keverékem igen ezért azzal készítettem, de helyette használhatunk
fél tk. fahéjat és fél tk szegfűszeget.
A tölteléket a pitébe öntjük és 40 percig
sütjük, hogy megszilárduljon.
juj, de jó, ezt a pitét régóta ki szeretném próbálni, de valahogy még nem jött össze, pedig imádom a pitéket. :)
VálaszTörlés