Ez a sajtos kifli recept a nagymamámtól származik. Ő az egyik
ismerősétől kapta, és azóta nagyon sokszor süti, mert a család kedvence lett.
Mielőtt
kiköltöztünk Svédországba elkértem a receptet tőle, hogy itt is ehessük néha
ezt a finomságot. Azóta már számtalanszor sütöttem és apu kedvence lett. Az
elején még sok ideig tartott a kiflik formázása és hát nem lettek a
legszebbek. Emlékszem az első alkalommal
rossz irányból kezdtem feltekerni (azaz a háromszög csúcsától) és elég kis
amorf formák születtek. de mára már nagyon szép kis kifliket tudok csinálni.
A múltkor nagymamám volt
itt látogatóba és együtt megsütöttük a kifliket. Én általában fél adagot sütök,
mert az egész hatalmas adag, de most egész adagot sütöttünk. A 80 darab
kifliből másnapra egy szem se maradt! Szerintem ez a legfinomabb sajtos kifli recept.
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1/2 l tej
- 2 dl olaj
- 1 ek só
- 1 csapott ek cukor
Kiflikbe:
- vaj
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
- 20 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk, amelyben előzőleg feloldottuk a cukrot. A lisztet a sóval összekeverjük,majd az olajjal, a maradék tejjel és felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Legalább hagyjunk neki fél órát, de egy óra sem árt neki.
Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk, amelyben előzőleg feloldottuk a cukrot. A lisztet a sóval összekeverjük,majd az olajjal, a maradék tejjel és felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Legalább hagyjunk neki fél órát, de egy óra sem árt neki.
Ha a tészta megkelt öt részre szedjük és cipókat
formálunk belőle.
A cipókat kinyújtjuk.
és 16 felé vágjuk.
és feltekerjük kívülről befelé haladva.
A kifliket megigazgatjuk, kicsit meghajlítjuk, hogy "kiflisebb" legyen.
A tojássárgáját a tejföllel elkeverjük és a kiflik
tetejét megkenjük vele, majd reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokon
alul-felülsütéssel kb. 20 percig sütjük. Nagyon figyeljük, nehogy túlsüssük!!
Én egyszer
úgy jártam, hogy az első adag nagyon finom puha lett, de a második adagot
véletlen 3-4 perccel tovább hagytam bent és kicsit kemény lett.
Holnap elkészítem a receptet. Eddig nem pontosan értettem, hogyan kell a kifliket formázni. Szuper, hogy részletesen lefotóztad.
VálaszTörlésIlcsi
Sok sikert! Nem fogod megbanni nalunk a csalad egyik kedvence :)
VálaszTörlésSzia GasztroManó!
VálaszTörlésKöszi a receptet! Egyszerűen csúcs! Gyorsan elkészíthető, egyszerű és finom! Először feleztem az adagot, de a család közölte, hogy legközelebb duplázzam :)
Most pizzaszósszal fogom megtölteni, és rá sajt. PogiKata
Szia GasztroManó!
VálaszTörlésÉn a kiflidet virslivel és mustárral töltöm meg, de úgy is nagyon finom. :)