2014. szeptember 1., hétfő

Aranygaluska

Egy igazi klasszikus... Kiváló desszert, vagy második egy tartalmasabb leves után. Kelttésztából készül, de nem is annyira bonyorult. A receptért köszönet az apróséf.hu-nak.

Hozzávalók: 
  • 25 g porcukor
  • 250 g liszt
  • 25 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 egg
  • 120 ml milk
Vanília mártás:
  • 750 ml tej
  • 1 vaníliarúd
  • 6 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt
Szóráshoz:
  • 100 g darált dió
  • 90 g cukor
  • 100 g vaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. Összegyúrjuk alaposan az összes hozzávalót, és fél óráig állni hagyjuk.
2. A szoráshoz a cukrot, és darált diót összekeverjük.
3. A tésztát kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.
4. Vajjazunk-lisztezünk ki egy kör alakú formát. (kb. 26 cm átmérőjű)
5. A galuskákat a formába tesszük, és rétegenként vajjal meglocsoljuk, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. Ha megtelt a forma a tetejét is meglocsoljuk vajjak, és megszórjuk cukros-dióval. 
6. Fél óráig kellni hagyjuk, majd 30-35 perc alatt 170 C°-on.
7. Míg sül, elkészítjük a vanília sodót. A tojást, a cukorral, és liszttel összekeverjük. Felmelegítjük a tejet, a vaníliarúddal, és hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Az egészet felmelegítjük, amíg be nem sűrűsödik. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...