Tegnap készítettem el ezt a sütit.Ezelőtt még sohasem készítettem lapos sütit, be kell valljam nem volt egyszerű, még gyakorolnom kell. Az elkészítése nem valami egyszerű, több mint két órát álltam a konyhában, és ebből egy percet sem pihentem, folyamatosan csináltam a dolgokat. A receptet itt találtam, és rögtön megtetszett. Porcukrom nem volt, ezért kristálycukorral készítettem. A krémből először ki akartam hagyni a tojássárgájákat, mert nem láttam túl sok értelmét, hogy benne vannak, de miután több receptet is átolvastam és mindegyik írta bele, ezért végül beletettem. (De szerintem nyugodtan ki lehet hagyni)
Sajnos a krémet egy kicsit elbakiztam: még kicsit meleg volt a puding mikor a vajhoz kevertem. Erre következőre jobban figyelek, mert így egy kicsit folyós lett a krém.
Bár hosszú az elkészítése, de az íze és kinézete kárpótol érte.
Hozzávalók:
A mákos piskótához:
A mézes lapokhoz:
A krémhez:
Elkészítés:
Piskóta:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, olajat, és a mákot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a sütőporos liszttel felváltva, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelt (kb. 20*30cm) tepsibe tesszük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. (kb. 20 perc)
Mézes lapok:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és két részre osztjuk.Kinyújtjuk és egy ugyanakkora tepsi hátuljára tesszük (előtte vajazzuk ki), és 180 fokon 10-10 percig sütjük. (VIGYÁZAT TÖRIK)
Krém:
A pudingot a tejből, cukorból, és pudingporból elkészítjük. A tojássárgájákat a vajjal habosra keverjük, és hozzáadjuk a már langyosra hűlt pudingot (melegen semmi kép sem szabad!!!)
Összeállítás:
A krémből félreteszünk hat evőkanálnyit a süti tetejére.Ezután az egyik mézes lapot megkenjük a krém felével, erre jön a piskóta, majd krém, majd a lap. A tetejét megkenjük a félretett krémmel és dióval díszítjük.
Sajnos a krémet egy kicsit elbakiztam: még kicsit meleg volt a puding mikor a vajhoz kevertem. Erre következőre jobban figyelek, mert így egy kicsit folyós lett a krém.
Bár hosszú az elkészítése, de az íze és kinézete kárpótol érte.
Hozzávalók:
A mákos piskótához:
- 6 db tojás
- 180 g cukor
- 200 g liszt
- 95 g mák (eredeti recept szerinte öröletlen, de én daráltat használtam)
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál víz
- fél dl olaj
A mézes lapokhoz:
- 300 g liszt
- 150 g porcukor
- 1 ek. méz
- 75 g vaj
- 2 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
A krémhez:
- 3 tojássárgája
- 150 g cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
Elkészítés:
Piskóta:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, olajat, és a mákot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a sütőporos liszttel felváltva, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelt (kb. 20*30cm) tepsibe tesszük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. (kb. 20 perc)
Mézes lapok:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és két részre osztjuk.Kinyújtjuk és egy ugyanakkora tepsi hátuljára tesszük (előtte vajazzuk ki), és 180 fokon 10-10 percig sütjük. (VIGYÁZAT TÖRIK)
A pudingot a tejből, cukorból, és pudingporból elkészítjük. A tojássárgájákat a vajjal habosra keverjük, és hozzáadjuk a már langyosra hűlt pudingot (melegen semmi kép sem szabad!!!)
Összeállítás:
A krémből félreteszünk hat evőkanálnyit a süti tetejére.Ezután az egyik mézes lapot megkenjük a krém felével, erre jön a piskóta, majd krém, majd a lap. A tetejét megkenjük a félretett krémmel és dióval díszítjük.
Hú, ez nagyon tetszik nekem is! Azt hiszem ma neki is fogok:-)
VálaszTörlésSzóellenőrződ van betéve, nem vennéd ki? Elég rossz, amikor háromszor próbálsz kommentet küldeni és egyfolytában dob ki.
Sok sikert hozza.! :)
VálaszTörlésEs bocsi eddig tenyleg be volt allitva a szoellenorzo, de kivettem :)
Van egy hasonló krémes receptem, de az babpiskótával van. Most hogy az unokák már ágyban vannak, készítem a lapokat és a krémet, a mákos piskóta már meg van sütve. Mutattam a 12 éves unokámnak, hogy milyen szuper receptjeid vannak. Azt mondta, hogy nagyon klassza lány vagy.:))
VálaszTörlésKedves tucsi!
VálaszTörlésNagyon szepen koszonom. Remelem izlik a suti :)
Elkészítettem a blogkóstolóra, nagyon finom süti! (http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2013/04/francia-makos-szelet-blogkostolo-8.html)
VálaszTörlésManóka, elkészítettem ezt a receptedet. Nagyon finom lett! Köszönöm!
VálaszTörlés