A boltban vettünk sokszor ilyet, mert nagyon finom. Puha tészta, kardamom, fahéj, puding... Engem a kannelbullar-ra emlékeztet.
Még szeptemberben sütöttem csak valahogy elfelejtődött. Pedig eszméletlenül jól sikerült, pont mint a bolti, vagy még jobb is? A tészta nagyon puha és omlós lett, a pudig pedig krémessé tette, igaz nekem egy kicsit folyósra sikerült, mivel még melegen ráöntöttem a tésztára... A cukormázat is ekkor tettem rá, ezért az meg ráolvadt, és nem látszik a képen. (Bár szerintem a cukormáz el is hanyagolható).
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 10 dkg puha vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 40-45 dkg liszt
Töltelék:
- 15 dkg puha vaj
- 2 evőkanál pudingpor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 2 teáskanál fahéj
Kenéshez:
- 1 tojás
- szeletelt mandula (nekem nem volt)
- nagy szemű cukor
Tetejére:
- vaníliáspuding 4 dl tejből
- 2 evőkanál cukormáz (porcukor+víz)
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, cukrot, sót összekeverjük. Hozzáöntjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a puha vajat. Összegyúrjuk.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. A tésztát három részre osztjuk kinyújtjuk (kb.40cm szélesre, 15cm magasra) Megkenjük töltelékkel, majd feltekerjük őket. Fonjuk össze a három tésztát, majd nyomjuk össze mindkét végüket. Hagyjuk kellni 30 percig.
Kenjük meg a tojással, szórjuk meg mandulával, és 180 fokon süssük kb. 25-30 percig.
Készítsük el a pudingot. A cukormázat is készítsük el a következőképpen: keverjük össze porcukrot, annyi vízzel, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ha a tészta kihűlt öntsük rá a pudingot, és díszítsük a mázzal.
Finom lehet! Én is a napokban sütöttem kalácsot, hasonlóan fonva, almás töltelékkel :-)
VálaszTörlésJól hangzik :)
TörlésNagyon fincsa lett.Bár én 1 tk fahét 1tk kardamommal csináltam,ha már svéd legyen svéd alapon :D
VálaszTörlésA kardamom biztos nem árt neki :) és tényleg svéddé teszi :D
Törlés