Nekem az egyik kedvenc sütim. Sok csokis krém, vékony kakaós piskóta, és csokoládémázzal bevonva. Egyszerű mégis nagyszerű.
csipet só
10 evőkanál víz
200 g cukor
170 g liszt
30 g kakaó
1/2 teáskanál szódabikarbóna
200 g étcsokoládé
1 teáskanál zselatin (elhagyható)
Máz:
100 g étcsokoládé
1 evőkanál olaj
1. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 25x20 cm-es tepsit, és felmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3.A tojásfehérjét keményre verjük a sóval és a cukor 2/3-val.
4. A tojássárgáját a vízzel és a maradék cukorral fehéredésig keverjük.
5. Összekeverjük a lisztet, kakaót, szódabikarbónát. Adjuk a tojássárgájához, két evőkanálnyi tojásfehérjehabbal együtt, majd összekeverjük A fennmaradó tojásfehérjét óvatosan a tésztába forgatjuk.
De mi teszi olyan különlegessé ezt a sütit? A története. Mármint nem a süti története, hanem a névadójának története.
Menjük csak egy kicsit vissza az időben pontosabban 1896, amikor az Európa-szerte híres Rigó Jancsi, cigány hegedűs, Párizsban (pár forrás szerint Bécsben) egy étteremben szórakoztatta a vendégeket. Ebbe az étterembe tért be Claire Ward, egy amerikai milliomos lánya, férjével Charaman-Chimay belga herceggel. Jancsi és Claire egymásba szerettek. Jancsi elvált feleségétől, Claire pedig otthagyta férjét és gyerekeit, és megszökött Jancsival.
Jancsi és Claire szerelme nagy port kavart, és hamarosan a 19. század celebjeiéve váltak. 10 évig tartott szerelmük, ezután Clare megszökött egy olasz pincérrel.
A legenda úgy tartja, hogy ezt a sütit Jancsi egy cukrásztól rendelte Clarenek, aki Jancsi után nevezte el a sütit, amely ugyanúgy nagy sikernek örvendett, mint a névadója.
Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás (elválasztva)csipet só
10 evőkanál víz
200 g cukor
170 g liszt
30 g kakaó
1/2 teáskanál szódabikarbóna
Krém:
800 g tejszín200 g étcsokoládé
1 teáskanál zselatin (elhagyható)
Máz:
100 g étcsokoládé
1 evőkanál olaj
1. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 25x20 cm-es tepsit, és felmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3.A tojásfehérjét keményre verjük a sóval és a cukor 2/3-val.
4. A tojássárgáját a vízzel és a maradék cukorral fehéredésig keverjük.
5. Összekeverjük a lisztet, kakaót, szódabikarbónát. Adjuk a tojássárgájához, két evőkanálnyi tojásfehérjehabbal együtt, majd összekeverjük A fennmaradó tojásfehérjét óvatosan a tésztába forgatjuk.
6. kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ezután még 10 percig hagyjuk a sütőben hűlni, aminek ajtaját résnyire nyitjuk. Ezután kiszedjük, és ha teljesen kihűlt félbevágjuk.
7.. A krémhez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk.
8.. A tejszínt kemény habbá verjük, és a harmadát a megolvasztott csokoládéba keverjük.
9. A zselatint pár evőkanál vízben feloldjuk, és felmelegítjük. (Nem kell felforralni!)
10. A zselatint a csokihoz keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a maradék tejszínhabot. Az egyik piskótalapon eloszlatjuk a krémet.
11. A mázhoz a csokit az olajjal gőz fölött felolvasszuk, és a másik piskótalapon eloszlatjuk. Ha megdermedt előre felkockázzuk, mert így könnyebb lesz később elvágni a sütit.
12. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
7.. A krémhez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk.
8.. A tejszínt kemény habbá verjük, és a harmadát a megolvasztott csokoládéba keverjük.
9. A zselatint pár evőkanál vízben feloldjuk, és felmelegítjük. (Nem kell felforralni!)
10. A zselatint a csokihoz keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a maradék tejszínhabot. Az egyik piskótalapon eloszlatjuk a krémet.
11. A mázhoz a csokit az olajjal gőz fölött felolvasszuk, és a másik piskótalapon eloszlatjuk. Ha megdermedt előre felkockázzuk, mert így könnyebb lesz később elvágni a sütit.
12. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Nagyon szuper! Egyszer megcsinálom tortának.
VálaszTörlés