2014. december 13., szombat

Gundel palacsinta

A gundel palacsinta nem egy könnyű, fogyokúrás desszert. Nagyon kiadós, szerintem fejenként egy palacsinta bőven elég, ezért is készült ilyen kis adag, de ha valakinek több palacsintára van szüksége, akkor nyugodtan duplázza/triplázza meg az adagot.

A sima palacsintánál jóval bonyorultabb az elkészítése, ezért nálunk sem készül minden nap, de egy-egy különleges alkalomra kiváló desszert.

gundel palacsinta recept

Kalla Kálmán receptje alapján

Hozzávalók: (4 db)

10 dkg liszt
1 dl tej
1 tojás
1 evőkanál olaj
kb. 1.5 dl szódavíz
egy csipet só
1 csomag vanlíliás cukor

Töltelék:

60 g darált dió
60 g dió apróra vágva
1 dl habtejszín
2 evőkanál rum
50 g cukor
1 teáskanál fahéj

Öntet:

50 g étcsokoládé
2 tojássárgája
1/2 bögre tej
2 ek. cukor
1 teáskanál kakaópor
1 ek. rum
gundel palacsinta recept

Elkészítés:

  1. A palacsintához a tojást, tejet, lisztet, olajat, sót és cukrot összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy viszonylag híg masszát kapjunk. Kisütjük. (az első alá még kell olaj, de utána nem szükséges.)
    gundel palacsinta recept
  2. A habtejszínt a cukorral, rummal, fahéjjal felforraljuk, és hozzáadjuk a darált, valamint az apróra vágott diót. 
    gundel palacsinta recept
  3. A tölteléket négy palacsintán elosztjuk. A palacsinákat félbe, majd megint félbe hajtjuk. 
    gundel palacsinta recept
  4. A csokoládét vízgőz fölött a tejjel felolvasszuk, Vegyük le a gőzről, és addjuk hozzá a tojássárgáját, majd a többi hozzávalót is. Tegyük vissza, és melegítsük fel a szószt, azonban már nem szabad felforralni!
  5. Egy serpenyőben kevés vajat olasztunk, és átmelegítjük a palacsinákat. (Viszonylag sok idő, hogy a töltelék is jól átmelegedjen.)
  6. Csokoládészósszal tálaljuk. 
gundel palacsinta recept lépésről lépésre

gundel palacsinta recept lépésről lépésre

gundel palacsinta recept lépésről lépésre




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...