2014. december 1., hétfő

Mézes krémes

Klasszikus karácsonyi sütemény. A recept a nagymamámtól van, ami azt illeti vele együtt készítettem. :)

mézes krémes recept


Tészta:
  • 1 tojás
  • 50 g puha vaj
  • 5 evőkanál tej
  • 2 evőkanál méz
  • 450 g liszt
  • 150 g cukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
Töltelék:
  • 750 ml tej
  • 6 evőkanál gríz
  • 180 g vaj
  • 200 g cukor
  • 4 evőkanál rum (vagy rumaroma)
  • 4.5 evőkanál kakaópor
  • 4-6 evőkanál szilvalekvár
Máz:
  • 150 g csokoládé
  • 1 evőkanál olaj
mézes krémes recept
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk. Kinyújtjuk, és egy 20*30 cm tepsi hátulján aranybarnára sütjük. (A tészta alá helyezzünk sütőpapírt, és figyeljünk a sütésnél, mert nem kell neki sok idő!)
mézes lap sütése
A krémhez a grízt a tejben a cukorral megfőzzük, majd hozzáadjuk a vajat. A krémet két részre osztjuk. Az egyikbe a rumot, a másikba a kakaóport keverjük. Hagyjuk kihűlni.
mézes krémes krémje
Az egyik lapot megkenjük vékonyan szilvalekvárral, majd elolszlatjuk rajta a kihűlt kakaós krémet. Erre jön a következő lap, amelyet megint megkennünk lekvárral, mielőtt rákennénk a rumos krémet. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot.
mézes krémes recept
A csokoládét és olajat vízgőz fölött megolvasztjuk, és a sütemény tetejére öntjük. Legalább egy éjszakát állni hagyjuk.

csokoládé olvasztásamézes krémes recept
mézes krémes recept

1 megjegyzés:

  1. Manóka! Sikeres 2015-ös esztendőt kívánok, és további jó blogolást! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...