Ez a recept is svéd, mint a semla és a kladdkaka. A másik nagy kedvencem. Magyarul fahéjas csiga kardamommal. A kardamom teszi igazán különlegessé. A receptet itt találtam.
Hozzávalók:
Tésztához: (kb.25 darabhoz)
Elkészítés:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat felolvasztjuk. A lisztet, cukrot, kardamomot összekeverjük, majd összegyúrjuk az élesztős tejjel, és a vajjal. Fél óráig kelni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra.
A puha vajat, cukrot, fahéjjat alaposan kikeverjük és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kikent tepsire tesszük és addig hagyjuk még kelni amíg a sütő be nem melegszik. Ha a sütő bemelegedett 200 fokra a csigákat megkenjük a tojással, majd rászúrjuk a cukrot. 8-10 perc kell a csigáknak, ezután hagyjuk őket egy kicsit pihenni.
Éjszakai kelesztéssel is el lehet készíteni. Ez esetben a tésztát gyúrjuk be, és még formázatlanul tegyük be a hűtőbe. Reggel formázzuk, majd süssük meg.
Hozzávalók:
Tésztához: (kb.25 darabhoz)
- 25 g élesztő
- 2,5 dl tej
- 75 g vaj
- 50 g cukor
- 1 teáskanál kardamom
- 7 dl (kb. 40 dkg) liszt
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 tojás
- jégcukor
Elkészítés:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat felolvasztjuk. A lisztet, cukrot, kardamomot összekeverjük, majd összegyúrjuk az élesztős tejjel, és a vajjal. Fél óráig kelni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra.
A puha vajat, cukrot, fahéjjat alaposan kikeverjük és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kikent tepsire tesszük és addig hagyjuk még kelni amíg a sütő be nem melegszik. Ha a sütő bemelegedett 200 fokra a csigákat megkenjük a tojással, majd rászúrjuk a cukrot. 8-10 perc kell a csigáknak, ezután hagyjuk őket egy kicsit pihenni.
a képen a felét almával készítettem. Annak a receptje is jön hamarosan. |
Éjszakai kelesztéssel is el lehet készíteni. Ez esetben a tésztát gyúrjuk be, és még formázatlanul tegyük be a hűtőbe. Reggel formázzuk, majd süssük meg.
Nagyon klassz! Irtó finom lehet! :-))
VálaszTörlésGuszta, nagyon is! ;-)
VálaszTörlésEgyszer sütöttem én is, nagyon finom!
VálaszTörlés