Emlékszem egyszer ettem a cukrászdában Rákóczi túróst, és nem nagyon ízlett.Túl sok volt rajta a hab és túl kevés a töltelék. Ezután körülbelül egy évvel mamámnál ettem. Valami fantasztikus volt. A hab vékony és rácsos a túró töltelék vastag. Elhatároztam, hogy én is készítek majd. Most jött el az ideje.
Mivel csak fél kiló túróm volt és nem akartam, hogy túl vastag legyen a tészta a túróhoz képest, ezért csak egy kis tepsinyit csináltam. Körülbelül fél óra alatt fogyott el, úgyhogy máskor lehet, hogy inkább dupla adagot készítek. :)
Hozzávalók:
Töltelék:
Tetejére:
A tésztához valókat összegyúrjuk.
Két fólia között kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagra. Egy 32*20cm-es tepsibe tesszük és 180 fokon kb. 10 percig sütjük (amíg nem kap egy kis szint, de nem kell teljesen megsütni.)
3 tojást szétválasztunk és a fehérjéket a tésztából kimaradt tojásfehérjékkel és cukorral együtt kemény habbá verjük. A túrós töltelékhez, a túrót, cukrot, tejfölt, tojássárgáját és citromhéjat összekeverjük, majd a felvert tojásfehérje habból 3 evőkanálnyit hozzáadunk. A tésztára simítjuk és visszatesszük még 12 percre a sütőbe. Ezután egy habzsák vagy zacskó segítségével berácsozzuk a sütit, és a hézagokba baracklekvárt töltünk. Addig sütjük, amíg kap egy kis színt a tojáshab.(egy másik módszer, hogy a túrós réteget kenjük meg lekvárral és ezután tesszük rá a habot.)
Mivel csak fél kiló túróm volt és nem akartam, hogy túl vastag legyen a tészta a túróhoz képest, ezért csak egy kis tepsinyit csináltam. Körülbelül fél óra alatt fogyott el, úgyhogy máskor lehet, hogy inkább dupla adagot készítek. :)
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 7 dkg margarin
- 1 ek. tejföl
- 3 dkg cukor
- 1 kk sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 3 ek tejföl
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 tojássárgája
- 1 tojásfehérje (3 evőkanál)
Tetejére:
- Baracklekvár
- 3 tojásfehérje
- 5 evőkanál cukor
A tésztához valókat összegyúrjuk.
3 tojást szétválasztunk és a fehérjéket a tésztából kimaradt tojásfehérjékkel és cukorral együtt kemény habbá verjük. A túrós töltelékhez, a túrót, cukrot, tejfölt, tojássárgáját és citromhéjat összekeverjük, majd a felvert tojásfehérje habból 3 evőkanálnyit hozzáadunk. A tésztára simítjuk és visszatesszük még 12 percre a sütőbe. Ezután egy habzsák vagy zacskó segítségével berácsozzuk a sütit, és a hézagokba baracklekvárt töltünk. Addig sütjük, amíg kap egy kis színt a tojáshab.(egy másik módszer, hogy a túrós réteget kenjük meg lekvárral és ezután tesszük rá a habot.)
Szép lett nagyon!
VálaszTörlésKöszönöm! Finom is :)
VálaszTörlésEz a recept valami fantasztikus. 2-en ettük meg az egész adagot. Nem lehet abbahagyni.
VálaszTörlésIlcsi
Kedves Ilcsi!
VálaszTörlésNagyon koszonom a dicseretet. Nalunk is nagyon nagy sikere van ennek a receptnek :):)))