2013. január 22., kedd

Rákóczi túrós

Emlékszem egyszer ettem a cukrászdában Rákóczi túróst, és nem nagyon ízlett.Túl sok volt rajta a hab és túl kevés a töltelék. Ezután körülbelül egy évvel mamámnál ettem. Valami fantasztikus volt. A hab vékony és rácsos a túró töltelék vastag. Elhatároztam, hogy én is készítek majd. Most jött el az ideje.
Mivel csak fél kiló túróm volt és nem akartam, hogy túl vastag legyen a tészta a túróhoz képest, ezért csak egy kis tepsinyit csináltam. Körülbelül fél óra alatt fogyott el, úgyhogy máskor lehet, hogy inkább dupla adagot készítek. :)

rákóczi túrós

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 7 dkg margarin
  • 1 ek. tejföl
  • 3 dkg cukor
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája


Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek tejföl
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje (3 evőkanál)


Tetejére:

  • Baracklekvár
  • 3 tojásfehérje
  • 5 evőkanál cukor


A tésztához valókat összegyúrjuk.
rákoczi túrós


rákoczi túrós tészta

rákóczi túrós lépésről lépésre

rakoczi turos

teszta


Két fólia között kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagra. Egy 32*20cm-es tepsibe tesszük és 180 fokon kb. 10 percig sütjük (amíg nem kap egy kis szint, de nem kell teljesen megsütni.)
rákóczi túrós


3 tojást szétválasztunk és a fehérjéket a tésztából kimaradt tojásfehérjékkel és cukorral együtt kemény habbá verjük. A túrós töltelékhez, a túrót, cukrot, tejfölt, tojássárgáját és citromhéjat összekeverjük, majd a felvert tojásfehérje habból 3 evőkanálnyit hozzáadunk. A tésztára simítjuk és visszatesszük még 12 percre a sütőbe. Ezután egy habzsák vagy zacskó segítségével berácsozzuk a sütit, és a hézagokba baracklekvárt töltünk. Addig sütjük, amíg kap egy kis színt a tojáshab.(egy másik módszer, hogy a túrós réteget kenjük meg lekvárral és ezután tesszük rá a habot.)
rákóczi túrós rácsos

rákóczi túrós

rákóczi túrós





4 megjegyzés:

  1. Ez a recept valami fantasztikus. 2-en ettük meg az egész adagot. Nem lehet abbahagyni.

    Ilcsi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ilcsi!
    Nagyon koszonom a dicseretet. Nalunk is nagyon nagy sikere van ennek a receptnek :):)))

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...