2013. március 29., péntek

Csíkos kalács - éjszakai kelesztéssel

A mai reggelink. Mivel Nagypéntek van, és nem lehet enni húst, ezért készült kalács. Nem szerettem volna hajnalban felkelni, azért, hogy legyen kalács, viszont azt szerettem volna, hogy friss legyen, ezért éjszakai kelesztéssel készítettem. Nagyon finom puha lett. Csak fél adagot készítettem, mert négyünkre egy fél kilós kalács bőven elég. Rögtön el is fogyott. :)
A receptet Illéskrisznél találtam.
csíkos kalács recept


Hozzávalók: (1 db fél kilós kalácshoz)

  • 1,5 dl tej
  • 1/4 élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 15 g vaj


Kakaós réteghez:

  • 1 ek. kakaó
  • 2 ek. víz


Megkenéshez:

  • 1 tojássárgája
csíkos kalács recept


Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a vajat, a tojást, és a cukrot összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd két felé szedjük. Az egyikbe beledolgozzuk a vízzel elkevert kakaót. (lehet, hogy még egy kis lisztet is kell, majd hozzáadni) A két tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap kinyújtjuk őket, majd a képen látható módon feltekerjük. Lekenjük a tojássárgájával, majd hagyjuk fél óráig kelni. Ezután ismét lekenjük, és 170 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül 35 perc alatt sül meg.
Ha nem szeretnénk éjszakai kelesztéssel készíteni, akkor a két tésztát duplájára kelesztjük, azután formázzuk, majd a leírtak alapján járunk el.
csíkos kalács recept

csíkos kalács recept



3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Valamikor kipróbálom én is:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépséges kalácsot sütöttél, én is kedvet kaptam hozzá. Igaz az ünnepekre már nem, de a jövő héten megsütöm.:)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...