Nagyon szeretem a szilvás gombócot. Szilván most nem volt itthon, és amúgy is itt az eper szezon, ezért most eperből készítettem gombócot. A recept ugyanaz, mint a klasszikus gombócnál, a külünbség csak annyi, hogy szilva helyett epret tettem bele. Nagyon ízlett a családnak. :)
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 csipet só
2 tojás
15 dkg liszt
10 dkg graham liszt vagy teljes kiőrlésű liszt (sima is jó)
Töltelék:
fél kg eper
minden gombócba egy teáskanál porcukor
A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehúzzúk a héját. Összetörjük, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjuk. Jól kilisztezett felületen nyújtsuk ki, majd vágjuk kb. 5X5 cm kockákra. Tegyünk bele egy kisebb epret (ha nagy vágjuk félbe) és szórjuk meg egy teáskanálnyi porcukorral. Formáljuk gombóccá. Lobogó vízben főzzük addig, amíg fel nem jönnek a tetejére. Ezután píritott zsemlemorzsában forgassuk meg.
Recept forrása: Rita konyha
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 csipet só
2 tojás
15 dkg liszt
10 dkg graham liszt vagy teljes kiőrlésű liszt (sima is jó)
Töltelék:
fél kg eper
minden gombócba egy teáskanál porcukor
A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehúzzúk a héját. Összetörjük, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjuk. Jól kilisztezett felületen nyújtsuk ki, majd vágjuk kb. 5X5 cm kockákra. Tegyünk bele egy kisebb epret (ha nagy vágjuk félbe) és szórjuk meg egy teáskanálnyi porcukorral. Formáljuk gombóccá. Lobogó vízben főzzük addig, amíg fel nem jönnek a tetejére. Ezután píritott zsemlemorzsában forgassuk meg.
Recept forrása: Rita konyha
Nagyon finom lehet, talán még jobban szeretném mint szilvával! ;-)
VálaszTörlésRemek ötlet! Én sárgabarackkal szoktam még, de eperrel is finom lehet!
VálaszTörlés