Mint már említettem, húsvétra kaptam egy svéd szakácskönyvet, és már el is készítettem belőle egy receptet, a sajtos rozmaringos kekszet. Most pedig egy pitére esett a választásom. Jó gyümölcsös, ami nálunk nyerő. (kivéve a húgomnál, aki nem szereti a "savanyú" gyümölcsöket) A tésztába darált mogyorót is kell tenni, de ezt nyugodtan ki lehet hagyni, mert nem nagyon érződött benne.
Hozzávalók:
töltelék:
pite:
A erdei gyümölcsöt a cukorral egy lábasba rakjuk, és 5 percig pároljuk, folyamatosan kevergetve. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a porcukorral. Hozzáadjuk a citrom reszelt héjat. A vajat, tojássárgáját, és a tejet. Tésztává gyúrjuk, majd hagyjuk egy kicsit (fél óra) állni. Egy 20 cm átmérőjű piteformát kivajazzunk. A tésztát két felé osztjuk, kinyújtjuk, a formának megfelelő méretűre. Az egyik tésztalapot a formába helyezzük, majd villával kicsit megszurkáljuk.
Az erdei gyümölcsöket beleöntjük, majd a második tésztalapot is ráhelyezzük. A tetejét kissé megszurkáljuk, majd 190 fokos sütőben 40 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
töltelék:
- 750 g erdei gyümölcs keverék (málna, szeder, áfonya, ribizli)
- 3 evőkanál cukor
pite:
- 225 liszt
- 25 darált mogyoró (vagy liszt)
- 100 g vaj
- 1 citrom héja
- 1 tojássárgája
- 4 evőkanál tej
Az erdei gyümölcsöket beleöntjük, majd a második tésztalapot is ráhelyezzük. A tetejét kissé megszurkáljuk, majd 190 fokos sütőben 40 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Nagyon tetszik ez a pitéd! És most, hogy nézem, olyan éhes lettem a látványától! Pedig már későn van.
VálaszTörlés