A fánkok szép szalagosak lettek egy-két kivétellel, úgyhogy elégedett vagyok az eredménnyel.
- fél kiló liszt + 3 evőkanál
- 3 dl tej
- 30 g élesztő
- 50 g porcukor + 1 evőkanál
- csipet só
- 2 tojássárgája
- 50 g margarin
- 1 liter olaj a sütéshez
A tejet felmelegítjük. Belekeverünk 1 evőkanál porcukrot, és 3 evőkanál lisztet. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk legalább 10 percig, hogy a kovász elkészüljön.
A lisztet a csipet sóval, és porcukorral elkeverjük. Ráöntjük a kovászt, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, és az olvasztott vajat. Géppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pohár vagy pogácsa szaggató segítségével kiszúrkáljuk, és ujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk még egy fél órát kellni.
Az olajat felforrosítjuk, és egy fánkdarabbal teszteljük, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. Nem szabad túl forrónak lennie, mert akkor a fánk közepe nyers marad. A fánkokat belehelyezzük, azzal a felével, ami felfelé volt a kelesztéskor. Letakarjuk, majd megfordítjuk. és fedő nélkül sütjük tovább. Ha mindkét fele aranybarnára sült, akkor papírtörlövel kibélelt tálra helyezzük őket. Leítatjuk az olajat, és még melegen megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt újra megszórjuk őket, és lekvárral vagy pudinggal tálaljuk.
Ha megkelt a tészta átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pohár vagy pogácsa szaggató segítségével kiszúrkáljuk, és ujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk még egy fél órát kellni.
Az olajat felforrosítjuk, és egy fánkdarabbal teszteljük, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. Nem szabad túl forrónak lennie, mert akkor a fánk közepe nyers marad. A fánkokat belehelyezzük, azzal a felével, ami felfelé volt a kelesztéskor. Letakarjuk, majd megfordítjuk. és fedő nélkül sütjük tovább. Ha mindkét fele aranybarnára sült, akkor papírtörlövel kibélelt tálra helyezzük őket. Leítatjuk az olajat, és még melegen megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt újra megszórjuk őket, és lekvárral vagy pudinggal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)