2013. április 28., vasárnap

Dammsugare - svéd marcipános- rumos "bonbon"

Mondhatnám az is, hogy porszívó bonbon, mert a dammsugare svédül azt jelenti. De mivel az elég furán hangzana, ezért maradok inkább a bonbonnál. Svédországban sok helyen lehet kapni, és mivel apu és anyu nagyon szereti, ezért gyakran vesznek is. Nagymamám szülinapjára szerettem volna készíteni valamilyen bonbon. Ez a recept már régóta le volt mentve, mert egyszer már el akartam készíteni. A tésztát be is gyúrtam, amikor észrevettem, hogy körtés marcipán van itthon. Úgy voltam vele, hogy inkább készítek a tésztából kókuszgolyót, és a marcipánból valami mást. Ekkor készült a marcipánnal töltött keksz. 
De most végre elkészült, és nagyon hasonlít az eredetihez. Egyszerű mégis mutatós. Mindenkinek nagyon ízlett, kivéve a húgomnak, aki meg sem kóstolta, mondván, hogy ő a boltit sem szereti, mert rumos.

marcipános bonbon
Hozzávalók:

  • 10-12 dkg vaj
  • 30 dkg süti morzsa (piskóta, muffin stb.)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 ek. rumaroma
  • 2 ek. kakaó

Bevonáshoz:

  • 25) dkg zöld marcipán (vagy egyszerű marcipán + színezék)
  • porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé

svéd bonbon

A vajat és a sütimorzsát összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a rumaromát. (A cukor mennyiségét az is befolyásolhatja, hogy milyen édes a süti morzsánk) A kókuszgolyónál kicsit lágyabb masszát kell kapnunk.
Ezután folpackba csomagoljuk és kb. 2 ujjnyi vastagra sodorjuk. A marcipánt porcukrozott felületen kinyújtjuk (kb. 3X olyan szélesnek kell lennie, mint a rudaknak), majd a rudakat beletekerjük a marcipánba. (nekem több rudam lett, mert így egyszerűbb volt folpackba csomagolni)
marcipános bonbon receptmarcipános bonbon recept
 A marcipánnal bevont rudakat felvágjuk, majd mindkét végüket olvasztott csokoládéba mártjuk, és hagyjuk megdermedni.






svéd bonbon

3 megjegyzés:

  1. De jó ez a bonbon! Ezt a receptet elmentem, mert én is el szeretném készíteni.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom, és különleges :)

    VálaszTörlés
  3. Szuper ötlet volt nekem muffin tető felhasználására és nagyon finom lett bár nem lett olyan szépen hengeres mint neked :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...