Ma Svédországban nemzeti ünnep van. A svéd zászló napja, és I. Gustav Vasa svéd király trónra lépésének évfordulója. Ennek örömére egy klasszikus svéd finomságot hozok: a svéd mandulatortát. Nagy előnye, hogy liszt érzékenyek is fogyaszthatják, mert nincs benne liszt. A receptet egy svéd honlapon találtam.
Hozzávalók: (20 cm-es tortához)
- 75 g darált mandula
- 6 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
Krémhez:
- 4 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 125 g vaj
Tetejére:
A tojásfehérjét a kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és beleforgatjuk a mandulát is. A tésztát kettő felé szedjük, és sütőpapírral kibélelt tortaformákba öntjük őket. 180 fokon 15-20 perc alatt sülnek meg.
A krémhez a tojássárgáját, cukrot, tejszínt és vanillincukrot összekeverjük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a vajat.
A torta egyik lapját, megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másik lapot, és a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Szeletelt mandulával díszítjük.
Nagyon finom volt :)
VálaszTörlésÉs külön köszönöm, hogy gondoltál rám!
Roland