2013. június 6., csütörtök

Svéd mandulatorta

Ma Svédországban nemzeti ünnep van. A svéd zászló napja, és I. Gustav Vasa svéd király trónra lépésének évfordulója. Ennek örömére egy klasszikus svéd finomságot hozok: a svéd mandulatortát. Nagy előnye, hogy liszt érzékenyek is fogyaszthatják, mert nincs benne liszt. A receptet egy svéd honlapon találtam.

Svéd mandulatorta recept


Hozzávalók: (20 cm-es tortához)

  • 75 g darált mandula 
  • 6 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor

Krémhez:


  • 4 tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 125 g vaj

Tetejére:


  • 25 g szeletelt mandula

svéd mandulatorta


A tojásfehérjét a kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és beleforgatjuk a mandulát is. A tésztát kettő felé szedjük, és sütőpapírral kibélelt tortaformákba öntjük őket. 180 fokon 15-20 perc alatt sülnek meg. 
A krémhez a tojássárgáját, cukrot, tejszínt és vanillincukrot összekeverjük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a vajat.
A torta egyik lapját, megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másik lapot, és a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Szeletelt mandulával díszítjük. 
svéd mandulatorta recept




1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom volt :)
    És külön köszönöm, hogy gondoltál rám!
    Roland

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...