2012. november 5., hétfő

Sajtos kifli


Ez a  sajtos kifli recept a nagymamámtól származik. Ő az egyik ismerősétől kapta, és azóta nagyon sokszor süti, mert a család kedvence lett. 
 Mielőtt kiköltöztünk Svédországba elkértem a receptet tőle, hogy itt is ehessük néha ezt a finomságot. Azóta már számtalanszor sütöttem és apu kedvence lett. Az elején még sok ideig tartott a kiflik formázása és hát nem lettek a legszebbek.  Emlékszem az első alkalommal rossz irányból kezdtem feltekerni (azaz a háromszög csúcsától) és elég kis amorf formák születtek. de mára már nagyon szép kis kifliket tudok csinálni.
A múltkor nagymamám volt itt látogatóba és együtt megsütöttük a kifliket. Én általában fél adagot sütök, mert az egész hatalmas adag, de most egész adagot sütöttünk. A 80 darab kifliből másnapra egy szem se maradt!  Szerintem ez a legfinomabb sajtos kifli recept.




A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 l tej
  • 2 dl olaj
  • 1 ek só
  • 1 csapott ek cukor

Kiflikbe:
  • vaj


Tetejére:
  •  1 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt.



Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk, amelyben előzőleg feloldottuk a cukrot. A lisztet a sóval összekeverjük,majd az olajjal, a maradék tejjel és felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Legalább hagyjunk neki fél órát, de egy óra sem árt neki.
Ha a tészta megkelt öt részre szedjük és cipókat formálunk belőle.
                                                              A cipókat kinyújtjuk.


 és 16 felé vágjuk. 


 Majd a vastagabb felébe egy késhegynyi vajat teszünk.


és feltekerjük kívülről befelé haladva.




A kifliket megigazgatjuk, kicsit meghajlítjuk, hogy "kiflisebb" legyen.





A tojássárgáját a tejföllel elkeverjük és a kiflik tetejét megkenjük vele, majd reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 20 percig sütjük. Nagyon figyeljük, nehogy túlsüssük!!
 Én egyszer úgy jártam, hogy az első adag nagyon finom puha lett, de a második adagot véletlen 3-4 perccel tovább hagytam bent és kicsit kemény lett.



4 megjegyzés:

  1. Holnap elkészítem a receptet. Eddig nem pontosan értettem, hogyan kell a kifliket formázni. Szuper, hogy részletesen lefotóztad.

    Ilcsi

    VálaszTörlés
  2. Sok sikert! Nem fogod megbanni nalunk a csalad egyik kedvence :)

    VálaszTörlés
  3. Szia GasztroManó!

    Köszi a receptet! Egyszerűen csúcs! Gyorsan elkészíthető, egyszerű és finom! Először feleztem az adagot, de a család közölte, hogy legközelebb duplázzam :)
    Most pizzaszósszal fogom megtölteni, és rá sajt. PogiKata

    VálaszTörlés
  4. Szia GasztroManó!

    Én a kiflidet virslivel és mustárral töltöm meg, de úgy is nagyon finom. :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...